Er din kanin neutraliseret?

Der er flere gode årsager til at vælge at få din kanin neutraliseret.

  • Du undgår hormonel betinget adfærd som aggressivitet, dominans og strinten.
  • Kaninen bliver mere renlig og vil ofte kunne trænes til at gå på toilettet i en bakke.
  • Du eliminerer risikoen for kræft i livmoderen hos hunkaniner og undgår uønskede unger.
  • Det giver mulighed for socialisering med en anden kanin og dermed at opfylde kaninens sociale behov. I naturen lever kaninerne i kolonier, og det er derfor naturlig adfærd for dem at søge tryghed hos hinanden.
  • Kaninen er mere afslappet.

Kaniner kan neutraliseres fra de er 4-5 måneder gamle. Du afleverer din kanin om morgen til operation, hvor kaninen bliver indlagt. Kaninen må ikke være fastet, og det er vigtigt, at den har en god madpakke med, som indeholder lidt grønt, foderpiller og hø, som den plejer at få derhjemme.

Efter operationen får kaninen smertestillende og bliver lagt til opvågning med en varmepude og tæppe, mens den løbende observeres. Når kaninen er vågen, får den tilbudt lidt godt fra sin madpakke. Kaninen får smertestillende medicin med hjem til de næste 5-7 dage efter operationen. Desuden anbefaler vi altid, at man får Critical Care med hjem, således at man kan hjælpe kaninen i gang med at spise, hvis det bliver nødvendigt.

Hvis du har spørgsmål omkring neutralisering af din kanin, er du meget velkommen til at kontakte os.

 

 

Hvorfor vaccinere kaniner?

I Danmark findes myxomatose (kaninpest) samt RHD virus type 1 og type 2. Fælles for disse tre virus er, at de er dødelige. Derfor er det vigtigt at vaccinere sin kanin for at undgå sygdom. Smitte sker både direkte fra kanin til kanin, men også via insekter, foder (græs) og personer.

Myxomatose forårsager hævelse omkring øjne og af kønsorganer, flåd fra næse og øjne samt væske fyldte hævelser i hovedet og på kroppen. Oftest dør kaninen inden for 10-12 dage.

Ved smitte med RHD kan kaninerne få feber, kramper og blødning fra næse og mund. Disse kaniner dør inden for 1-2 døgn. Nogle kaniner dør uden at have vist andre tegn end at have været en anelse nedstemt nogle timer forinden. Ved RHD type kan der i nogle tilfælde ses udvikling af gulsot.

 

 

Foderpyramide

Hø skal udgøre størstedelen af kaninens kost, da det indeholder fibre, som er vigtige for at holde kaninens mavetarmsystem i gang og samtidig sørge for et naturligt slid på tænderne.  En god tommelfingerregel er, at kaninen skal spise en bunke hø på størrelse med deres egen krop dagligt.

Kaninen bør udover hø, dagligt tilbydes frisk grønt i en mængde der svarer til størrelsen af kaninens hoved. Det ”grønne” bør primært bestå af frisk bladgrønt samt

friske urter. Grøntsager som f.eks. rød peberfrugt bør kun gives i små mængder, da de indeholder meget sukker. Friske eller tørrede grene fra bøg og æbletræer giver et sundt fibertilskud og er desuden god aktivisering.

Foderpiller er et næringstilskud og bør kun udgøre en lille del af kaninens daglige kost. Foderpillerne indeholder vitaminer og ekstra fibre til kaninen.

Godbidder som ærteflager, æbler og lignende er kun til, når kaninen skal forkæles ekstra.